Kuntoudu hevosten avustamana! 

Ratsastusterapiaa

Fysio- ja ratsastusterapia Anu Lehtimäki | Eurajoki & Rauma

Ratsastusterapia on kokonaisvaltaista ja tavoitteellista kuntoutusta, joka nivoutuu osaksi asiakkaan kokonaiskuntoutusta. Hevosen ja terapeutin kanssa opitaan oman kehon, mielen ja käyttäytymisen hallintaa. 

Tarjoan ratsastusterapiaa Eurajoella osoitteessa Männistöntie 36. Pääasiassa palvelen Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaita, mutta vastaanotolleni voi tulla myös esimerkiksi Satakunnan hyvinvointialueen maksusitoumuksella tai itsemaksavana. 


Terapiatyötä kanssani tekevät kaksi omaa hevostani, jotka on koulutettu tehtäviinsä. Kummallakin hevosella on omat vahvuutensa, joiden pohjalta voin valita parhaiten sopivan hevosen kullekin asiakkaalle. Maneesia ei ole, mutta käytössä on valaistu ja aidattu kenttä sekä mahdollisuus maastoiluun. 


Palvelen pääasiassa Eurajoelta, Raumalta ja muualta Satakunnasta tulevia asiakkaita, mutta toivotan kuntoutujat tervetulleiksi pidemmänkin matkan päästä. Kerron mielelläni tarkemmin ratsastusterapian mahdollisuuksista!

Hevoseni

Suomen­pien­hevonen Pikku Otto ("Otto") ja suomen­hevonen Bile­hile ("Hilpi") ovat rat­sas­tus­tera­pias­sa luotto­kumppa­nei­tani. 

Tietoa ratsastusterapiasta

Ratsastusterapian tavoitteena ei ole ratsastustaitojen opettelu, vaan hevosen avulla opitaan oman kehon, mielen ja käyttäytymisen hallintaa. Ratsastusterapiassa vaikuttavia tekijöitä ovat hevosen olemus, liike ja lämpö. Hevonen on yhteistyöhaluinen ja sosiaalinen olento, johon on helppo ottaa kontaktia. Toimiminen hevosen kanssa on positiivinen kokemus, joka motivoi jatkamaan yhteistyötä.


Hevosen kävellessä siitä välittyy ratsastajaan minuutin aikana n. 100 moniulotteista, symmetristä ja rytmistä liikeimpulssia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin ihmisen kävelyssä. Kun hevoseen ja sen liikkeisiin yhdistetään lämpö, joka on n. 1,5 astetta ihmisen ruumiinlämpöä korkeampi, saadaan vaikutus, jota on mahdoton jäljitellä mekaanisesti.


Hevosen liike vaikuttaa ihmiseen tunto-, tasapaino ja liikeaistijärjestelmien kautta. Nämä aistimukset parantavat tietoisuutta omasta kehostamme, jolloin liikkeiden suunnittelu ja taitavuus paranevat. Ratsastusterapia talliympäristöineen mahdollistaa tuntoaistimusten lisäksi hyvin monipuolisia haju-, kuulo-, näkö- ja miksei makuaistimuksiakin.